Un studiu dat publicităţii recent de către Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) arată că persoanele infectate cu noul coronavirus pot transmite infecţia cu una până la trei zile înainte de apariţia simptomelor, arată Reuters.
Studiul, care a subliniat importanţa distanţării sociale în lupta împotriva epidemiei de coronavirus, a analizat un număr de 243 de cazuri de COVID-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, raportate în Singapore între 23 ianuarie şi 16 martie.
Autorii cercetării au identificat şapte „grupuri” în care transmiterea pre-simptomatică a fost probabilă. În patru astfel de grupuri, în care data expunerii a putut fi determinată, transmiterea pre-simptomatică a avut loc cu una până la trei zile înainte de apariţia simptomelor la pacientul-sursă.
Dintre cazurile din Singapore analizate, 157 au apărut local, iar zece au fost transmise probabil înainte de apariţia simptomelor.
Aceste constatări sugerează că este posibil să nu fie suficient ca oamenii care prezintă simptome să limiteze contactul cu alte persoane, ca o măsură de stopare a pandemiei, au subliniat cercetătorii în studiul publicat în Morbidity and Mortality Weekly Report al CDC.
Autorii cercetării au afirmat că aceste concluzii sporesc provocările în privinţa măsurilor de izolare, însă magnitudinea impactului depinde de amploarea şi de durata transmisibilităţii în perioada în care un pacient este pre-simptomatic, iar acest lucru nu a fost încă stabilit clar.
Totodată, autorităţile sanitare care urmăresc contactele persoanelor infectate cu noul coronavirus ar trebui să ia în considerare cu mare atenţie includerea unei perioade de dinainte de apariţia simptomelor ca posibilitate de transmitere a virusului, mai afirmă specialiştii CDC.
Potrivit acestora, transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2 poate avea loc prin picături respiratorii sau chiar prin vorbire şi alte activităţi vocale, precum cântatul.
Deşi cazurile din Singapore au fost cercetate cu atenţie, CDC a precizat că ar putea exista posibilitatea ca o sursă necunoscută să fi provocat contaminarea grupurilor. În plus, constatările acestei cercetări ar putea fi afectate de raportarea incorectă a cazurilor, în special dacă pacienţii au avut simptome uşoare.
Cercetătorii sunt de părere că, în contextul în care în prezent se realizează testare COVID-19 doar pentru persoanele care prezintă simptome, cele asimptomatice ar putea rămâne nedetectate.
Studiul CDC vine totuşi în completarea unor rapoarte anterioare din China, care au indicat că noul coronavirus se poate transmite înainte de apariţia simptomelor.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Frunzele de tutun, folosite la un potenţial vaccin împotriva COVID-19
O nouă metodă de avertizare privind transmiterea coronavirusului, detectată de cercetători olandezi
Om de ştiinţă: Măsurile luate de Italia în lupta cu COVID-19 par greşite
Modul în care sistemul imunitar contribuie la vindecarea de COVID-19
Pierderea gustului şi a mirosului, printre simptomele cheie ale COVID-19